Hjallis mukaan kuvioihin

Vuonna 1990 valtapeli Jokerien taustavoimien keskuudessa oli voimakasta. Erilaiset henkilöryhmittymät taistelivat omien ideologioidensa puolesta. Tavallaan noiden taistelujen seurausta oli Jokeri-Hockeyn toimintaa kyseisenä vuonna kohdannut onnenpotku nimeltä Harry Harkimo. 

Hjallis mukaan kuvioihin

Yksinpurjehduksillaan markkinointimiehen mainetta niittänyt Hjallis sijoitti Kalervo Kummolan kehotuksesta rahojaan jääkiekkoon. Monien vaiheiden jälkeen hän suunnilleen vuotta myöhemmin sai yksinvallan yhtiössä hankittuaan nimiinsä sen osake-enemmistön.

Jokerit divarista liigaan nostanut valmentaja Kari Mäkinen oli vuoden 1990 alussa saanut yllättävän ja jälkikäteen ajatellen aika käsittämättömänkin oheispestin. Hänet oli määrätty Jokeri-Hockey Oy:n toimitusjohtajaksi. Melko pian sen jälkeen Mäkisen valmentajan palli alkoi horjua. Hallituksesta löytyi kuitenkin siinä määrin tukea, että Jokerit aloitti vielä seuraavankin kauden Mäkisen ohjauksessa. Kun kolmannes runkosarjasta oli pelattu, oli Jokerien tilanne ajautunut katastrofaaliseksi. Se oli jumbotilalla, peli ei kulkenut pätkääkään, eikä kannattajiltakaan irronnut enää kuin ivahuutoja. Marraskuussa Kari Mäkinen erotettiin valmentajan tehtävistä.

Samoihin aikoihin tiedettiin, että Jokereita jo 1970-luvun puolivälissä valmentanut Boris Majorov on Raumalla tunnustelemassa Lukon valmentajatilannetta. Erkka Westerlundin tuolloin luotsaama joukkue oli niin ikään vajonnut tyveen. Raumalla Majorovia ei kuitenkaan tarvittu, ja Jokerien konkarifani Jorma Luotonen alkoi ”hallituksen avuksi” selvittää Boriksen liikkeitä. Niinpä Kimmo Leinonen sai Majoroviin puhelinyhteyden, ja Harkimo ja Otila nappasivat miehen kiinni Helsingin rautatieasemalta juuri ennen Moskovan junan lähtöä. Marraskuun 15. päivä Majorov palasi Suomeen ja ryhtyi Jokerien valmentajaksi.

Joukkue oli kaudella 1990-91 vahvistunut muutamalla nimimiehellä sekä parilla tulevaisuuden lupauksella. Hyökkäykseen olivat tulleet paluumuuttaja Pekka Järvelä Ruotsista, Timo Norppa Jyväskylästä ja Antti Törmänen Espoosta sekä puolustukseen Kari Suoraniemi Ruotsista. Kevään 1990 MM-kisoista oli lisäksi napattu kaksi tšekkipakkia, Mojmir Bozik ja Frantisek Prochazka. Näistä Suoraniemi ja Prochazka olivat pettymyksiä. Prochazkaa peluutettiin välillä hyökkääjänäkin, mutta homma ei kerta kaikkiaan toiminut millään pelipaikalla. ”Rono” Järvelän come back -kausi meni osittain penkin alle nivusvaivojen vuoksi.