Hannu Oksanen

Hannu Oksanen on ainoa jääkiekkoilija, jolla on sekä miesten SM-kultaa että Suomen mestaruus kaikista juniori-ikäluokista E:stä A:han. ”Häpä” oli erittäin lähellä saada mitalisarjansa täyteen Jokereissa pelatessaan. 

Hannu Oksanen

Ylöjärveläissyntyinen Oksanen pelasi juniorivuotensa Tampereen Ilveksessä, missä hän kiekkoili myös viisi ensimmäistä liigakauttaan (1976–81). 

– Olin jo lopettamassa jääkiekkoilua, mutta valmentaja Reino ”Pappa” Ruotsalainen pyysi syksyllä 1981 KalPaan II divisioonaan. Pikkuveljeni Jukka pelasi KalPassa, ja ajattelin, että olisihan kiva pelata veljen kanssa yksi talvi samassa joukkueessa.

Hannu Oksanen takoi KalPassa hyvät tehot, ja kauden päätteeksi KalPa nousi I divisioonaan. Ruotsalainen teki seuraavaksi kaudeksi sopimuksen Jokerien valmentamisesta. Hänellä oli KalPan kanssa sopimus, ettei hän värvää ketään mukaansa. Mutta Oksanen seurasi Pappaa Helsinkiin. 

– Aarre Lepistö kävi Kuopiossa neuvottelemassa sopimukset sekä minun että Juha Rajalan (Ilveksessä liigaa 1982–88) kanssa. Mutta Rajala ei ikinä allekirjoittanut sopimustaan. Minä olin heti valmis, kun oli mahdollisuus päästä liigaan. 

Jokereissa Ruotsalainen istutti luottosentterinsä Oksasen rinnalle laitahyökkääjiksi Tapparasta siirtyneen Jari Lindgrenin ja Jokerien oman kasvatin Sakari Petäjäahon. Ketjun takana pelasivat puolustajina Tšeljabinskista saatu Nikolai Makarov ja Rauman Lukosta tullut Pekka Strander. Kauden 1982 – 83 sensaatiokentällinen oli valmis. 

– Makarov oli sillä kaudella aivan käsittämättömässä kunnossa. Iso kunnia viisikkomme menestyksestä kuuluu hänelle. ”Sakke” puolestaan meni maila pystyssä joka paikkaan kiekkoa kaivamaan. Naureskeltiin aina, että on helppo nähdä, missä hai kulkee. Lindgren taas oli nopea ja loistava laukomaan. Muistan sellaisenkin maalin, kun jatkoin Makarovin syötön pystyyn ”Linkille”. Olin itse ehtinyt vasta punaviivalle, kun Linkki jo tuli vastaan kädet pystyssä. 

– Mielenkiintoista sinänsä, että kun vuonna 1968 voitin Ilveksessä E-juniorien SM-kultaa, Jari Lindgren pelasi kanssani samassa joukkueessa ja finaalivastustaja KooVeella oli maalivahtina Rauli Sohlman. Minä ratkaisin mestaruuden meille rankkarikisassa. 

Jokerit oli joutunut karsimaan liigapaikastaan kolmena edellisenä keväänä. Sensaatiomaisesti se voitti kauden 1982–83 runkosarjan eikä vähiten Hannu Oksasen ansiosta. Lindgren oli Jokerien paras pistemies, Oksanen kakkonen. 

Runkosarjan kaksi parasta pääsi tuolloin suoraan välieriin. Jokerit hoiteli välierissä Tapparan ja runkosarjakakkonen HIFK Ilveksen. Finaaleissa HIFK veti pidemmän korren otteluin 3–2, vaikka Jokerit johti jo otteluin 2–0 ja vielä viimeistä finaaliakin samoin numeroin. 

– Ruotsalainen oli hyvä valmentaja, ja me olimme hyvässä kunnossa. Mutta meillä oli liikaa nuoria pelaajia, jotka eivät olleet koskaan voittaneet mitään. Liian moni meistä ei siinäkään tilanteessa uskonut pystyvänsä voittamaan, Oksanen näkee isoksi syyksi Jokerien kaikkien aikojen katkerimpaan finaalitappioon. Seuraavalla kaudella Jokerit vajosi takaisin pudotuspelien ulkopuolelle, seitsemänneksi. Se ei ollut Oksasen vika. Hän oli Jokerien paras pistemies. 

Lue lisää pelaajasta 45 jokeria pakan päältä -kirjasta.

Hannu Oksanen 

s. 15.11.1957 I keskushyökkääjä

1982–83 35 19 + 27 = 46 24 8 2 + 3 = 5 6 • 

1983–84 36 27 + 22 = 49 18