Hannu Aravirta: Jokereista tulee mieleen veijarimaisuus, Otakar Janeckyn virnistys

Jokerit Podcastin vieraina on kaksi Jokerien valmentajaa, joilla on olympiakokemusta: 1990-luvun menestysvuosia niin Jokereissa kuin Leijonissakin muistelee legendaarinen Hannu Aravirta. Lisäksi Pekingin olympiajoukkueesta – ja kisojen vaikutuksesta Jokereihin – kertoo fysiikkavalmentaja Hero Mali.

Hannu Aravirta valmensi 1990-luvulla Jokereita kolmena keväänä. Tulos: kaksi kultaa, yksi hopea.  

Seuraus: Aravirta siirtyi Leijonien päävalmentajaksi.  

Tulos: olympiapronssi, kolme MM-hopeaa ja MM-pronssi.  

Lisäksi 1990-luvun muistona Aravirran palkintokaapissa kiiltelee maajoukkueen kakkosvalmentajavuosilta MM-kultaa, MM-hopeaa ja olympiapronssia. 

Jokerit Podcastin haastattelussa Aravirta, 68, muistelee sekä vuosiaan Jokereissa että kokemuksiaan valmentajana olympialaisissa, ja nostaa molemmat uransa ehdottomiksi kohokohdiksi. 

-1990-luvun puoliväli Jokereissa oli hienoa aikaa. Se ei unohdu koskaan, Aravirta sanoo, ja kehuu erityisesti Jokerien joukkueen ja koko seuran yhteisöllisyyttä.  

Yksittäisistä otteluista Aravirta nostaa esiin 14. huhtikuuta 1994 pelatun finaalin, jossa kaatui TPS ja Jokerit voitti Suomen mestaruuden. Aravirran ensimmäisen. Hän muistelee Jokerit Podcastissa Otakar Janeckyn jatkoerämaalia. 

-Muistan finaalien aikaan, kun Petri Varis ja Janecky jäivät harjoittelemaan treenien jälkeen kahdestaan. Pete heitti siniviivalta metrin korkuisia lättysyöttöjä ja Janecky löi niitä maalin edestä pizzalapiolla sisään. Ajattelin, että asiat ovat aika hyvällä mallilla, jos mitään muuta ei enää tarvitse treenata. 

Ja tuo treeni kannatti, kuten Jokerien kannattajat varmasti muistavat. 

Aravirta seuraa aktiivisesti Jokereita edelleen, ja käy Hartwall Arenassakin ahkerasti ystävänsä, Jokerit-aikaisen valmentajatoverinsa Leo Äikkään kanssa.  

-Jokereista tulee mieleen veijarimaisuus, Otakar Janeckyn virnistys, Aravirta kuvailee Jokerit Podcastissa. 

Aravirta valmensi Leijonia Naganon olympialaisissa 1998, kun NHL-pelaajat olivat ensimmäistä kertaa mukana olympialaisissa. Leijonia pidettiin altavastaajina, ja Jokerit Podcastin haastattelussa Aravirta muistelee kuinka joukkueenjohtaja Heikki Riihiranta kutsuttiin suunnittelemaan miesten jääkiekkomaajoukkueen kotimatkaa ennen puolivälieräottelua Ruotsia vastaan. 

-Kyllähän se oli yksi hienoimpia pelejä, mitä olen saanut valmentaa. Teemu Selänteen kaksi maalia. 2-1-voitto Ruotsista. 

Ei tarvittu kisaorganisaation kohteliaasti ehdottamaa kotiutussuunnitelmaa. 

Kisoista tuli lopulta pronssia – ja pronssipelin sankari oli Suomen maalivahti, Jokerien Ari Sulander. 

Aravirralla on myös näkemys Leijonien mahdollisuuksista nyt alkavissa Pekingin kisoissa: 

-Mitään piilottelematta voi sanoa, että Leijonilla on mahdollisuus kultamitaliin. 

Hero Mali on Jokerit-pestinsä aikana toista kertaa mukana olympialaisissa. Neljä vuotta sitten Jokerit hyödynsi olympiatauon harjoitteluun, muun muassa Malin laatimilla ”jumppaohjeilla”. Ja hyvin jatkui kausi sen jälkeen pudotuspeleissä: Jokerit pelasi ehkäpä KHL-vuosiensa jännittävimmän ottelusarjan, kun Moskovan TsSKA pudotti punakeltaiset jatkosta pudotuspelien toisella kierroksella. Se kevät 2018 muistetaan muun muassa Eeli Tolvasen ja Marko Anttilan upeista peleistä niin olympialaisissa kuin Jokereissakin.  

Onkohan ilmassa nyt jotain vastaavaa? 

-Toivottavasti, Mali sanoo Jokerit Podcastissa. 

-Silloin meillä tosin oli pelaajavalmentaja Tomi Mäki, joka veti olympialaisten aikana pelaajille jumppaa. Nyt meillä on valmentajavalmentaja Tomi Mäki, joka vetää off-icea. Osittain samojen jumppien pohjalta, jotka suunnittelin neljä vuotta sitten. 

Toivottavasti jumppa tehoaa ja edessä on ikimuistoinen, menestyksekäs kevät.  

Sitä ennen Hero Mali keskittyy kuitenkin olympialaisiin. Luvassa on jännitystä. Itse asiassa jännittävää on jo koronapandemian aikaan joukkueen kasaaminen olympialaisiin. Omikroniin on sairastunut pelaajia, ja vaikka taudista olisi jo parantunut täyteen treenikuntoon, virus saattaa näkyä edelleen positiivisena testituloksena. 

-Kiinalaisviranomaiset vaativat neljä negatiivista testitulosta ennen kuin pääsee edes maahan, Mali kertoo.  

Mali ja joukkueen lääkärit tarkkailevat päivittäin pelaajien PCR-testien CT-arvoa, joka kertoo viruksen kopiomäärän limakalvolla. 

-Se on kyllä melkoinen savotta vielä.  

Jokerit Podcastin toimittaa Pasi Kostiainen.