Glen Metropolit

Kanadalainen Glen Metropolit pelasi Jokereissa vain kaksi kautta, mutta ehti jättää pysyvät muistot taidoistaan niin fanikatsomolle kuin joukkuetovereilleenkin. 

Glen Metropolit

Glen Metropolit ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa NHL:ssä, vaikka oli pelannut siellä – lähinnä Washington Capitalsissa – jo toistasataa ottelua, kunnes vuonna 2003 päätti hakea Euroopasta uutta vauhtia uralleen. 

– Washingtonissa olin saanut paljon peliaikaa muun muassa Adam Oatesin ja Jaromir Jagrin rinnalla, mutta sitten valmentajamme sai potkut, ja uusi valmentaja toi mukanaan ”omia pelaajiaan”, 178-senttinen Metropolit kertoo. 

– Fyysisistä ominaisuuksistani NHL:ssä menestymiseni ei jäänyt kiinni.

Vuosituhannen vaihteessa Metropolit oli ollut parinakin syyskesänä harjoittelemassa HIFK:n kanssa, mutta SM-liigakokemusta hän keräsi ainoastaan Jokereissa. 

– Noiden aiempien, lyhyiden visiittien myötä tiesin, minkälaista kiekkoa Suomessa pelataan ja mihin olen tulossa. Mutta kesti kuitenkin jonkin aikaa, ennen kuin pääsin sisään pelityyliin, keskushyökkääjä Metropolit muistelee. Hän oli molemmilla jokerikausillaan liigan pistepörssin kärkikymmenikössä, ja häntä pidettiin tuolloin yleisesti jopa pääsarjamme parhaana pelaajana. 

Molemmilla kausilla Metropolit oli Jokerien paras pistemies. Pudotuspeleissäkin hänen tahtinsa oli piste per peli. Metropolitin laidoilla pelasivat enimmäkseen Marko Jantunen ja Tomek Valtonen, Valtosen paikalla jossain määrin myös Toni Dahlman ja Quinn Hancock. Metro sai loisteliaiden omien esitystensä ohessa laitahyökkääjänsäkin liekkeihin. Varsinkin Jantunen ja Valtonen muistelevat varmasti lämmöllä kanadalaissentterin rinnalla pelaamiaan kausia. 

– Tomek oli erittäin kova tekemään töitä, Marko taas todella lahjakas ja taitava. Me kolme täydensimme hienosti toisiamme, Metropolit puolestaan kehuu silloisia ketjukavereitaan. 

– Valitettavasti Tomek ei jälkimmäisellä kaudella pystynyt loukkaantumisensa vuoksi pelaamaan läheskään kaikkia otteluita. Metropolitin loistavasta henkilökohtaisesta panoksesta huolimatta Jokerit sijoittui runkosarjakaudella 2003–04 vasta seitsemänneksi. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kaatui JYP, mutta puolivälierissä Kärpät oli kovempi. 

– Jokereilla oli tuolloin uusi valmentaja (Hannu Jortikka) ja joukkueessa paljon nuoria tulevaisuuden pelaajia. Asiat eivät vielä sillä kaudella loksahtaneet kunnolla kohdilleen, Metro muistelee syitä heikohkoon kokonaissuoritukseen. NHL:ään palaaminen oli sen jälkeen Metropolitin ensisijainen vaihtoehto, mutta koska työsulku näytti todennäköiseltä, Metropolit halusi jatkaa Euroopassa. NHL-kausi jäikin kokonaan pelaamatta. 

– Jokerit oli tietysti paras vaihtoehto, koska tunsin jo organisaation ihmiset, olin nauttinut Jokereissa pelaamisesta, ja perheeni viihtyi Helsingissä. 

”Team Metropolit” palasi Helsinkiin vasta elokuun 2004 lopulla, koska perheen (Glen, Michlyn-vaimo ja Elivia-tytär) pääluku oli heinäkuun lopulla kasvanut Max-pojan syntymän myötä. 

– Tunsin tulevani kuin kotiin, Metro muistelee. 

Lue lisää pelaajasta 45 jokeria pakan päältä -kirjasta.

Glen Metropolit 

s. 25.6.1974 I keskushyökkääjä 

2003–04 55 15 + 35 = 50 77 7 6 + 1 = 7 33

2004–05 51 16 + 31 = 47 42 12 5 + 6 = 11 20 •