Euroopan parasta lätkää

Lätkäfanin tuskaisimmat hetket koetaan silloin, kun merkittävä johtoasema hukataan ja peli päättyy vastustajan voitonriemuun. Kukapa ei muistaisi erästä tiettyä Suomi-Ruotsi ottelua?

Onhan se kieltämättä vähän vaikeaa kirjoittaa aiheesta parasta lätkää surullisen kuuluisan Torpedo-matsin jälkeen. Jos pelin aikana minulta olisi tultu kyselemään Euroopan parhaasta kiekosta, niin tumma katseeni olisi varmasti karkottanut kyselijän matkoihinsa.

Ankean voiton vuorelta tappion laaksoon pelin aikana lätkäfanin mielessä käy niin monta mustaa ajatusta, että terapeutilla riittäisi töitä vuosikymmeneksi niiden setvimisessä. ”Kausi on sitten tässä” tai ”valmentaja vaihtoon” tai ”nyt mulle riitti” ovat siitä kevyemmästä päästä mielen liikahteluja.

Kaikki on tietysti unohdettu, kun pilli viheltää seuraavan pelin alkaneeksi. Jännitys, toivo ja into kannustaa omaa joukkuetta on taas korkealla.

Sosiaalinen media on joskus hassu. Eräässä kommentissa epäiltiin, että Jokerit ei voi pelata Euroopan parasta lätkää, koska HPK:llekin hävittiin joskus play-offeissa. Tiedän monta nolompaa tappiota kuin häviö Kerholle, joka on aina ollut se vastustaja, jolloin peliä on ollut ilo seurata.

Alkukauden tappiot ja voitot eivät oikeastaan kerro mistään mitään – paitsi tietysti siitä, mikä on tunnelma katsomossa ja varmasti pelaajillakin. Voittaminen on kivempaa kuin häviäminen, kuten legendaarinen Jokeri Virmasen Masa totesi. 

Alkukauden yllättäjät ovat helposti painuneet unholan maille, kun kevätkausi koittaa. KHL:ssa Jokerit on ollut alkukauden superyllättäjä. Ensimmäisellä kaudella venäläisessä lehdistössä ihmeteltiin lännestä tullutta speznas (erikoisjoukko) joukkuetta, joka löi lähes jokaisen vastustajan kanveesiin. Loppukevään ottelut loppuivat silti lyhyeen.

Jääkiekko on ihmisten laji. Jokainen päivä on erilainen ja emme saa pelaajista koneita, vaikka joskus joku heistä, tai välillä koko joukkuekin, etenee vääjäämättä kohti voittoja koneen lailla. ”Otto on kone” taisi näkyä 90-luvun katsomossa kunnianosoituksena kaikkien aikojen suosituimmalle Jokerit-pelaajalle.

Olen nähnyt ja kokenut suurimman osan Jokerien kotipeleistä ja valtavan monta vieraspeliä ruudun kautta, kiitos Viaplay! On tietysti vaarallista kertoa peleistä omasta näkökulmasta käsin, sillä jääkiekko on siitä outo laji, että yhdestä pelistä on niin monta näkemystä, kuin on katsojiakin. Tietysti minulla on myös punakeltaiset lasit silmillä, joten olen ehkä jäävi tätä sanomaan, mutta kyllä! Jokerien peli on varmuudella Euroopan parasta. Vertailukohtana minulla on sadat liigaottelut, joissa tuolloin pelattiin Euroopan parasta lätkää ja vieläkin pelataan huipulla. Mutta Jokerien KHL-pelit ovat tuosta asteen parempia, vauhdikkaampia, taitavampia, viihdyttävämpiä – eikä pelkästään Jokerien ansiosta, vaan siksi, että vastustajat ovat kovempia. Itseään paremmassa seurassa on pakko kehittyä paremmaksi ja tämä näkyy peleissä.

Ei ole helppo tuo KHL-taival. Sen voi jokainen todeta, ei vähiten Jokerit-organisaatio itse. Siksipä täytyy tässä esittää kiitos, että näistä peleistä saadaan nauttia, yhtään en jätä välistä, ellei ole ihan pakottava syy poissaololle. Kiitokset myös Eteläpäädylle, meno on mahtavaa, vaikka nuo ankeat pelit, joskus vievät äänen.

Koska olen pikkaisen taikauskoinen mitä jääkiekkoon tulee, uskon, että alkukauden taaperrus lupaa loppukauden huimaa menestystä. Taistele Jokerit!