Ensimmäinen mitali

Timo Sutisen läpilyöntikauden myötä ei isoa mustaa porilaista pahemmin kaivattu, ja Jokerien peli kulki läpi talven mukavasti. Kaksinkertaisen sarjan jälkeen edelliskauden viitonen olikin ykkösenä kolmen pisteen erolla HIFK:hon. Mutta sarjajärjestelmää oli muutettu.

Ensimmäinen mitali

Kun HIFK oli voittanut kaksi peräkkäistä mestaruuttaan pelkällä kaksinkertaisella runkosarjalla, pelattiinkin kaudella 1970-71 kuuden parhaan kesken vielä kaksinkertainen loppusarja. Siinä alkusarjan kolmonen Porin Ässät laittoikin yllättäen molemmille helsinkiläisille jauhot suuhun viemällä mestaruuden. VPK oli lopulta sittenkin väärässä leirissä. Jokerit saavutti kuitenkin ensimmäisen mitalisijansa Jokerit saavutti kuitenkin ensimmäisen mitalisijansa voittamalla hopeaa ennen toista loppusarjassa pahoin epäonnistunutta eli HIFK:ta.

Seppo Revon lisäksi Jokerit menetti seuraavan kesän aikana miehistöstään Lauri Monosen. Molemmat siirtyivät Karhu-Kissoihin. Kausi 1971-72 oli raskas niin Jokereille, Aimo Mäkiselle kuin helsinkiläisille jääkiekon katsojillekin. Jokerit nosti hyvän loppusarjamenestyksensä myötä alkusarjan viidettä sijaansa pykälällä. Toinen peräkkäinen mitali jäi kuitenkin haaveeksi. HJK sen sijaan otti hopeaa, ja HIFK oli taas pronssilla. Mestaruuden vei Tampereen Ilves.

Karhu-Kissojen kohtaloksi tuli sarjasta putoaminen. Se ei siis pystynyt parin huippuhankintansa avulla uhkaamaan kolmen muun helsinkiläisen valta-asemaa.

Keväällä 1972 Jokerien taru oli taas tosi lähellä päättyä. Neljän helsinkiläisjoukkueen kausi oli ollut kaikille taloudellisesti raskas, ja Aimo Mäkisen kiinnostus jääkiekkoseuran kanssa touhuamiseen olikin yllättäen hiipumassa. Hänen itsensä vuonna 1969 perustama juniorien Kanada-sarja oli siinä vaiheessa voima, joka sai Aimon ja Jokerit jatkamaan.

Timo Haapaniemi oli henkilö, joka ratkaisevasti vaikutti keväällä 1972 Jokerien tarinan jatkumiseen. Aimo oli muutamaa vuotta aiemmin houkutellut pesäpallopiireistä tuntemansa nuoren voimistelunopettaja Haapaniemen organisoimaan Jokerien junioritoimintaa. Mittava Kanada-sarja käynnistyikin vuonna 1969. Aimon haaveena oli saada sitä kautta kasvatetuksi edustusjoukkue täysin omista junioreista. Lähinnä Itä-Helsingin kaupunginosiin keskittynyt sarja tuottikin myöhemmin liigaan monia hyviä pelaajia, parhaana esimerkkinä Jari Kurri. Mutta kokonaista liigajoukkuetta ei siltä pohjalta milloinkaan saatu synnytettyä.