Ennätysjoukkue Jokerit 1996–97 – kohtalona jääkiekko

Syksyllä 1996 Jokerit aloitti jääkiekon SM-liigan osaamatta hävitä. Tuosta joukkueesta hämmästyttävän monet työskentelevät yhä jääkiekon parissa.

Ennätykset on tehty rikottaviksi. Syksyllä 1996 Jokerit voitti kymmenestä ensimmäisestä SM-liigan runkosarjan ottelusta kahdeksan. KHL-kausi on alkanut tänä vuonna vähintään yhtä tehokkaasti.

Mutta otetaan aikamatka kymmenen vuoden taakse, lamasta toipuvaan (se on mahdollista) Suomeen ja hypätään Jokerien linja-autoon ja pelireissulle Niiralan monttuun, Kuopion jäähalliin.

Katsotaan ympärille, täällähän on tuttua väkeä. Waltteri Immosen, Petri Variksen ja Otakar Janeckyn pelinumerot on sittemmin nostettu Hartwall Arenan kattoon. Nämä legendat pelasivat 24, 23 ja 91 selässään Jokereissa 1990-luvulla niin hyvin, ettei muiden tarvitse edes pyrkiä samaan.

Myös muun muassa Juha Lind, Mika Strömberg, Timo Saarikoski, Antti Törmänen ja Ari Sulander olivat 1990-luvulla Jokerien ja koko SM-liigan tähtipelaajia. Ruotsin maajoukkueen entisellä valmentajalla Curt Lundmarkilla oli kyydissä yksi kaikkien aikojen Jokeri-joukkueista.

***

Bussi kulkee teitä, joiden varret ovat värjäytyneet keltaisiksi. Tuolloin liiga alkoi 19. syyskuuta – lähes kuukausi myöhemmin kuin KHL tällä kaudella.

SM-liiga oli voimansa tunnossa. Jääkiekkohuuma oli Suomessa kiihkeämpää kuin koskaan siihen mennessä. Vuosi sitten oli voitettu maailmanmestaruus ja se heijastui kotimaisenkin kiekon kysyntään. Syntyi tavaksi todeta, että SM-liiga on ”maailman toiseksi kovin kiekkosarja NHL:n jälkeen”. Ehkä oli, ehkä ei. Näin kuitenkin uskottiin ja uskoteltiin.

Jokerit oli tämän SM-liigan kulta-ajan dynastiajoukkue yhdessä TPS:n kanssa. Jokerit ja TPS jakoivat yhtä lukuun ottamatta kaikki mestaruudet vuosina 1989 – 2002. Jokerit voitti tuona aikana mestaruuden viidesti, sai kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Ja mestaruutta kohtihan tuolloinkin oltiin ajamassa pimenevänä syysiltana.

Kauden 1996 – 1997 joukkue oli yksi SM-liigan historian ylivoimaisimmista. Kauden alussa yhdeksään ensimmäiseen otteluun mahtui vain yksi tasapeli Ilvestä vastaan, muutoin voitettiin kaikki – muun muassa ajan hegemoniaottelussa TPS. Loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa Keijo Säilynoja teki voittomaalin 4-3 jatkoajalla vain kahdeksan sekuntia ennen summerin surahdusta.

Tiukka voitto tuli Kuopiostakin, 5-6, muutoin kaatuivat ensimmäisillä kierroksilla SaiPa, Ässät, HIFK, Lukko, Jyp HT ja K-Espoo.

Kauden loppuhuipennus se vasta näytös olikin: Jokerit voitti pudotuspeliottelunsa 9 – 0. Puolivälieräsarjassa kaatui Tappara, välierissä Ilves ja finaaleissa TPS.

***

Tuosta kaudesta on siis 19 vuotta. Paljon on muuttunut. Jopa liiga, jossa Jokerit pelaa.

Mutta kauden 1996 – 1997 joukkueesta hämmästyttävän monet ovat jääneet jääkiekon pariin. Säilynoja työskenteli Jokerien toimitusjohtajana, Janecky on pomoillut kotimaassaan ja ihan liigatasolla ovat valmentaneet ainakin Immonen, Törmänen, Strömberg, Saarikoski, Pasi Sormunen ja Tero Lehterä. Mediassa lätkäasiantuntijoina vaikuttavat Lind, Saarikoski, Antti-Jussi Niemi ja Jari Lindroos. Lisäksi monet ovat tai ovat olleet junnutoiminnassa.

Aina sanotaan, että voittaminen nostaa itseluottamusta ja menestyvässä organisaatiossa on mukavampi työskennellä kuin tappioiden ja huonojen uutisten painostamina.

Onnistuminen tuo rentoutta, kuten on nähty kuluvalla kaudella. Esimerkiksi Brandon Kozunin ja Peter Reginin leikittely maalinteossa Moskovan Dynamoa vastaan olisi saattanut jäädä näkemättä, jos Jokerit tarpoisi tappiosta toiseen.

Mutta voisiko olla niin, että pitkäkestoinen onnistuminen luo myös pitkäkestoisen hyvänolontunteen, itseluottamuksen? Vahvistiko kausi 1996 – 1997 erityisesti Jokerien joukkueen suhdetta jääkiekkoon ja sai heidät jatkamaan lajin parissa myös peliuran jälkeen?

Käykö samoin tämän kauden jokeripelaajille? Nähdäänkö valmentajina tai aktiivisessa kiekkotyössä myöhemmin vaikkapa Ossi Väänenen, Tomi Mäki tai Topi Jaakola?

Odotetaan taas 19 vuotta tsekataan tilanne - ja muistellaan vaikka sitten taas samalla myös Wadea, Peteä ja Ottoa. Palataan asiaan siis 19. syyskuuta 2034. 

Pasi Kostiainen