Divariin

Seuraavalla kaudella se ei kuitenkaan enää onnistunut. Keväällä 1987 runkosarjan päätyttyä Jokerit löytyi historiansa toisen ja toistaiseksi viimeisen kerran sarjataulukon viimeiseltä sijalta. Ensimmäisen kerran niin oli käynyt 1978. Silloin karsintasarja pelasti Jokerit. Kauden 1986-87 sarjasysteemin mukaan liigan viimeinen putosi suoraan divariin. Edessä oli vauhdinottovaihe sarjaporrasta alempaa.

Divariin

Divarikausi 1987-88 oli urheilullisesti Jokerien historian heikoin. Lähes kaikki liigatasoiset pelaajat oli putoamisen myötä menetetty, eivätkä valmentajina toimineet Henry Leppä ja uudelleen pestin vastaanottanut Kari Kinnunen onnistuneet iskostamaan joukkueeseen edes voittamisen nälkää. Liigaa oltiin laajentamassa 12-joukkueiseksi. Sen vuoksi I divisioonasta nousi kaksi joukkuetta suoraan ja vielä kolmaskin pääsi karsimaan. Jokerit oli vasta seitsemäs. Se jäi kolmannestakin sijasta peräti 12 pistettä. Tällä pelillisesti onnettomalla divarikaudella tapahtui kuitenkin kaksi Jokerien tulevien vuosien kannalta varsin merkittävää seikkaa. Ensimmäinen oli se, että suuri joukko Jokereille uskollisia kannattajia löysi toisensa ”murheen laaksossa”. Silloin oikeastaan syntyi se Jokerifaniliike, joka 1990-luvulla kohosi mahtavaan kukoistukseensa. Toinen tuon kauden suuri asia oli Jokerien A-juniorien voittama SM-kulta. Mestarijoukkueessa pelasivat monet tulevaisuuden liigatähdet: muun muassa Teemu Selänne, Keijo Säilynoja, Mika Strömberg, Waltteri Immonen, Ari Sulander ja Markus Ketterer. Joukkuetta valmensi Leo Äikäs, joka sittemmin teki pitkän päivätyön Jokerien menestyvän liigajoukkueen kakkosvalmentajana.

Itse asiassa Äikäs houkuteltiin divariin jääneen edustusjoukkueen kakkosluotsiksi oitis A-junnujen kultajuhlien jälkeen. Hänellä oli myös ratkaiseva rooli lupaavien nuorten pelaajien pitämisessä Jokereissa.

Korpelan johtama Jokeriklubin Tuki myi edustusjoukkueen uudelle taustaorganisaatiolle, Jokeri-Hockey Oy:lle, jonka voimahahmoina häärivät muun muassa Kalervo Kummola, Martti Larva, Kimmo Leinonen ja Jyrki Otila. Valmentajaksi hommattiin Oulusta Kari Mäkinen ja pelaajistoon saatiin omien kultajunnujen lisäksi HIFK:sta palanneet Tony Arima ja Anssi Melametsä, samasta seurasta ”ylijäänyt” Arto Taipola, HIFK:n junnuissa aikoinaan pelannut Pekka Karasjoki sekä TPS:stä Wahlstenin kiekkoperheen kuopus Sami. Kaikki näytti taas valoisammalta. Toiseen divarikauteen Jokerit sai lähteä yhtenä ennakkosuosikkina.