Danten paratiisi

Pienestä kipinästä voi syntyä valtava tuli. – Dante Alighieri, Jumalainen näytelmä, Paratiisi.

Tapaan Danten ystävieni kotona jouluisissa tunnelmissa. Piparkakkujen ja glögin äärellä ajattelen, että kerron vaikkapa niistä kerroista, kun olen saanut nauttia suomalaisen jalkapallon ihmeellisestä maailmasta. 

Dante on nuori brasilialainen kiihkeä jalkapallofani. Hän on tullut Suomeen opiskelemaan lääketiedettä. Muutamassa kuukaudessa hän on oppinut sujuvaa englantia ja jo jonkin verran suomeakin. Kuullessaan tarinoitani Sonera stadionilta hän näyttää vaivaantuneelta. ”Kävin kerran katsomassa siellä jalkapalloa, mutta…” huomaan, että Dante ei haluaisi sanoa mitään kielteistä suomalaisesta jalkapallosta, mutta ei oikein löydä sanoja. Kiirehdin avuksi ja sanon, että eihän suomalaista jalkapalloa voi toki brasilialaiseen verrata.

Valo syttyy Danten kasvoille. ”Niin, mutta löysin Suomesta jotain aivan muuta! Löysin Jokerit!”

Dante kertoo: ”Aluksi näin bussin ikkunasta kylttejä. Niissä luki We are one tai I am ja muuta. Niitä oli todella paljon ja ihmettelin, mitä ne oikein ovat. Ajattelin, että kyseessä on ehkä joku liike tai yhteisö. 

Sitten ystäväni Peter vei minut matsiin. Ensimmäisenä näin logon ja muistin mainoskyltit. Ihan mieletön, ajattelin – ihan mieletön! Jengi, jolla on tuollainen logo, täytyy olla ihan mieletön itsekin. Kipinä syttyi! Ja sitten alkoi peli. Olin heti ihan myyty. Mahtava joukkue, mahtava peli, joka vielä voitettiin. Minusta tuli kertaheitolla Jokeri. Kipinä leimahti tuleksi.”

Danten oma joukkue Brasiliassa on Santa Cruz, sata ja yksi vuotias klubi Recifen kaupungista. Arudan stadionille mahtuu 60 000 katsojaa, useimmiten se on täynnä. Joukkue on käynyt läpi kovan koulun sata vuotisen historiansa aikana. Dante kertoo tuskasta, kun joukkue putosi ykkösdivariin, sitten kakkoseen, sitten kolmoseen. Me jokerifanit tunnemme Danten tuskan, on sitä taaperrettu täälläkin. Ensi vuonna Santa Cruz pelaa jälleen ylimmällä tasolla – me jokerifanit tunnemme myös ilon korkeammalle tasolle nousemisesta, on sitä noustu täälläkin – ihan KHL:aan saakka.

Santa Cruzin fanit rakentelevat tifoja, käyvät vierasmatkoilla, hankkivat fanituotteita ja pitävät kovaa ääntä peleissä. Ihan niin kuin jokerifanitkin teemme täällä pohjolassa. Santa Cruzin riveistä on noussut jalkapallon sankareita, kuten Rivaldo. En tietenkään malta olla kertomatta Jari Kurrista, Teemu Selänteestä ja monesta muusta tiensä tähtiin tehneestä jokerisankarista. Danten silmät leviävät kunnioituksesta – hän on todellinen urheilufani, sillä hän kiirehtää kertomaan, miten tärkeitä ovat myös ne pelaajat, jotka tekevät kovan duunin joukkueen auttamiseksi, mutta eivät nouse maailman parrasvaloihin. 

Mietin hetken, että uskallanko kysyä Dantelta, miten hän kokee Hartwall Arenan tunnelman, voiko sitä mitenkään verrata 60 000 riemuitsevan fudisfanin tunnelmaan? Ennen kuin ennätän avata suutani, Dante jo kertoo innoissaan, miten fanikatsomossa fiilis on kuin kotiin olisi tullut, samalla hän vetäisee Jokerien fanipaidan esiin ja pistää sen ylpeänä päälleen. 

”Jokerit on minun joukkueeni”, sanoo Dante ”ja vaikka sydämeni palaa täysillä Santa Cruzille, niin en petä rakasta joukkuettani ollenkaan, sillä laji on aivan eri. Toivon vain, kun palaan Brasiliaan, että voisin jatkaa Jokerien pelien seuraamista” Dante pohdiskelee ja jatkaa: ”Mutta olen aivan varma, että näen Jokerien voittavan KHL:n mestaruuden tänä keväänä, siitä minulla on todella vahva tunne.”

Minulle jokerifanius on ollut paitsi hyvän joukkueen kannattamista, myös erilaisten ihmisten, kulttuurien ja tarinoiden kohtaamista. Dante on ihana lisä omaan jokeritarinaani, johon tulee joka kausi uusia ulottuvuuksia.

Jos tapaat Danten Arenalla, niin moikkaa. Dantella on lämmin punakeltainen sydän, pienestä kipinästä kasvoi valtava liekki!

Toivotan hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta koko jokeriperheelle!