Bobi ja Ströba – ennätysmiehiä

Mikko Lehtonen rikkoi Jokeri-puolustajien yhden kauden ennätyksen. Hieno saavutus, kun muistaa miten upeita puolustajia Jokereissa onkaan Jokereissa pelannut.

”Paras Euroopassa pelaava suomalainen.”

”KHL:n paras puolustaja.”

”Paras Euroopassa pelaava puolustaja.”

Siinä puheet, asiantuntijalausunnot Jokerien puolustaja Mikko Lehtosesta. 

Tässä teot: 16 maalia, 27 maalisyöttöä, yhteensä 43 tehopistettä. 

Lehtosen tehot merkitsevät sitä, että hän on rikkonut Jokerien puolustajien yhden kauden piste-ennätyksen.

- Kyllä minä tätä (ennätystä) arvostan. Kovia äijiä on listalla ja on hienoa päästä sellaisten pelaajien joukkoon, Lehtonen kommentoi Jokerit.comissa.

Kuinka oikeassa hän onkaan!

***

Aloin seurata Jokereita tarkasti vuonna 1977. Olin 9-vuotias. Luin Hesaria ja muita lehtiä, kun niitä käsiini sain. Katsoin Urheiluruudun ja satunnaiset ottelujen televisioinnit.

Joo ei, ei ollut nettiä palstoineen ja lukuisine uutissivustoineen. Ei ollut Viaplaytä. Oli sentään kaverit, joiden kanssa tarinointi Jokereista paisuttivat etäisistä pelaajatähdistä taruolentojen kaltaisia legendoja.

Muutaman kerran kaudessa pääsin matsiin. Ihan ensimmäiseen menin Pekka Marjamäkeä ihailemaan, olihan hän tv:stä tuttu maajoukkuepuolustaja. Tuosta pelistä poistuin paikallisuuden oivallettuani Jokerien kannattajana, mutta arvostukseni Marjamäkeä ja muita puolustajia kohtaan on säilynyt.

Ensimmäisten kannattajavuosien Jokerit-puolustuksen tähtiä olivat Timo Saari ja Nikolai Makarov, jota voi pitää Otakar Janeckyn, Tim Thomasin ja Erik Karlssonin ohella merkittävimpänä pelaajana, ulkomaalaisvahvistuksena omien aikojensa joukkueissa. 

Makarov oli hyvä koko kentällä, mutta aivan kuin Lehtonen, hän tuki hyökkäyksiä hyvän luistelunsa ja peliälynsä avulla. Syötöt olivat tarkkoja, laukaukset kovia.

1990-luvun Jokerit-dynastian aikana hyviä puolustajia Jokereissa riitti. Muistan itsekin kirjoittaneeni vuosikymmenen puolivälissä jutun Ilta-Sanomiin ”Euroopan parhaasta puolustuksesta”, kun jokaiseen pariin riitti maajoukkuepelaajia. Samaan aikaan kaudella 1996 - 1997 Jokereissa pelasivat muun muassa Waltteri Immonen, Mika Strömberg, Kari Martikainen, Janne Niinimaa, Marko Tuulola ja Pasi Sormunen – sekä juniori Antti-Jussi Niemi.

Tuolla kaudella Jokerit voitti runkosarjan ja marssi mestaruuteen pudotuspeleissä voitoin 9-0. 

Mika Strömberg teki 11 maalia ja antoi 31 syöttöä. Hänen 42 tehopistettään olivat Jokerien puolustajien ennätys noin 23 vuotta.

Kunnes tuli tämä kevät, ja Bobi vei Ströban ennätyksen. 

***

Tätä kirjotettaessa Jokereilla on seitsemän runkosarjan ottelua jäljellä. Mikko Lehtonen pelaa neljä kotiottelua – ja pudotuspeleissä toki pitkälle kevääseen, toivottavasti.

Numeroa 44 kannattaa tulla katsomaan omin silmin. Sillä mitkään asiantuntijalausunnot hänen hyvyydestään tai mitkään tilastofaktat hänen ennätyksestään eivät korvaa sitä elämystä, jonka Lehtonen tarjoaa livenä. 

Luistellessaan karlssonmaisen vaivattomasti kiekon kanssa oman siniviivan takaa hyökkäysalueelle. 

Antaessaan oivaltavan syötön. 

Tai ampuessaan ylivoimalla tarkasti kiekon maaliin.