Ak Bars haluaa takaisin valtaistuimelle tutussa komennossa

Ak Barsin kotihalli Tatneft Arena toimii illan näyttämönä. Kuva: Mikko Taipale

Ak Bars Kazan on yksi KHL:n jättiläisistä. Viime kevään pettymys halutaan korjata alkavalla kaudella. Pelaajapuolella on tapahtunut isoja muutoksia, mutta päävalmentajana jatkaa kovaan kuriin ja työntekoon uskova Dmitri Kvartalnov.

Konferenssifinaaleihin edennyt Ak Bars taipui mestraruuteen lopulta edenneelle Avangardille vasta seitsemännessä pelissä viime keväänä. Kolminkertaiselle KHL-mestarille neljän parhaan joukkoon pääseminen ei riitä, mutta Kvartalnov sai pitää paikkansa päävalmentajana.

Pelaajapuolella ulkomaalaisosasto pistetään täysin uusiksi: ovea näytettiin maalivahti Adam Reidebornille, puolustaja Trevor Murphylle sekä hyökkääjille Nigel Dawesille, Harri Pesoselle, Patrice Cormierille ja Stephane Da Costalle. Uusina niminä sisään tuotiin Bostonista saapunut pakki Steven Kampfer, ruotsalaishyökkääjä Pär Lindholm ja Montrealin farmissa pelannut kanadalaishyökkääjä Jordan Weal. On hyvin mahdollista, että Ak Bars vahvistaa rivejään edelleen, sillä ulkomaalaiskiintiössä on tilaa.

Severstalissa, SKA:ssa ja Dynamossa pelannut jokerikannattajille hyvin tuttu pelaaja Dmitri Kagarlitski vaihtoi Ak Barsin riveihin, samoin teki maalivahti Igor Bobkov, joka jäi Avangardissa Simon Hrubecin varjoon. Bobkov jakaa torjuntavastuun Timur Biljalovin kanssa. Merkittävin menetys lienee taiturimaisen Stanislav Galijevin lähtö Dynamoon.

Viime kaudelta jatkavista pelaajista Columbuksen varaama Dmitri Voronkov, 20, on joukkueen ykköshevosia. Väkivahva nuorukainen on valmis nousemaan KHL:n tähtikaartiin. Kokenut Danis Zaripov, 40, taas ilmoitti, että tämä kausi on hänen viimeisensä KHL:ssä.

Ak Bars pelasi elokuussa peräti 12 harjoitusottelua, kun Jokerit pelasi samassa ajassa viidesti. Neljästä viimeisestä kamppailusta Tatarstanin ylpeys otti voitot, joten itseluottamus on varmasti hyvällä mallilla ennen ensi-iltaa. Neftehimik kaatui viimeisessä ottelussa tylysti 7-3.

Runkosarjan avaukseensa Ak Bars pääsee liki parhaalla kokoonpanollaan. Loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat todennäköisesti ainoastaan valkovenäläispuolustaja Kristian Henkel sekä kokenut hyökkääjä Kirill Petrov.

Ak Bars saa ottaa kotiavaukseensa yleisöä, mutta rajoitusten puitteissa väkimäärä on noin 3200. Tatneft Arenan kapasiteetti on 8900 katsojaa.

Illan ottelu alkaa klo 19.00 Suomen aikaa. Suoraa lähetystä voi seurata discovery+-palvelun kautta. Kamppailun selostaa Nuutti Vihtilä.

Ak Barsin kokoonpano viimeisessä harjoituskauden ottelussa:

9 Dmitri Kagarlitski - 95 Artjom Galimov - 79 Daniil Tarasov
10 Dmitri Voronkov - 17 Pär Lindholm - 51 Nikolai Kovalenko
22 Kirill Panjukov - 24 Ilja Safonov - 19 Jordan Weal
89 Artjom Lukojanov - 69 Aleksandr Burmistrov - 25 Danis Zaripov
12 Mihail Gluhov

5 Roman Rukavishnikov - 20 Steven Kampfer
96 Nikita Ljamkin - 98 Mark Jantshevski
77 Kirill Adamtshuk - 2 Daniil Zhuravljov
61 Rinat Valijev

30 Igor Bobkov (31 Artur Ahtjamov)