Aftonbladetista Silavaan…. eiku?

Koomikot André Wickström ja Stan Saanila luettelevat KHL-joukkueiden nimiä. Sillä tavalla hauskasti – korostetun venäläisittäin. Djinamo Rjiga. Mjetalljurg Magnjitogorsk. Ja sitä rataa, tiedättehän.

Wickströmin ja Saanilan esityksestä tuli mieleen, miten vaikea oma KHL –taipaleeni alku onkaan ollut.

Olen varmaan ainoa jokerifani, jolla on vaikeuksia muistaa kaikkien KHL –joukkueiden nimet. En juurikaan seurannut KHL:aa ennen kuin Jokerit liittyivät mukaan, joten KHL kenttä oli uusi ja tuntematon. 

SM-liiga –joukkueiden nimet kävivät tutuiksi vuosien mittaan. Ne olisivat olleet tuttuja, vaikka ei olisi laisinkaan seurannut jääkiekkoa. Radion veikkaustuloksia – ”JYP – Ässät, risti. TPS-Jokerit, kaksi” ja sitä rataa. Niitä ei kukaan voi ohittaa, jos jotakin mediaa seuraa. 

Nyt pelataan KHL:aa jo toista vuotta, eikä vieläkään jokainen joukkue ole tarttunut mieleen. Aika huono suoritus – vai mitä?

Ensimmäinen tuttu KHL -joukkue oli Pietarin SKA. Pietari oli tuttu jo ennen Jokerien KHL taivalta. Kiitos Jukka Jalosen menestyksekkään valmennuksen, SKA pääsi isoihin otsikoihin myös kotosuomen lehdistössä. SKA:ta en voinut minäkään ohittaa.

Helppoja opittavia olivat tietysti Dinamot. Riika, Moskova ja Minsk. Dinamo on dynaaminen nimi, josta tulee mieleen vanhat dynamot polkupyörissä. Mitä kovemmin polkee, sitä kirkkaammin loistaa. Sopiva nimi lätkäjoukkueelle!

Moskovan TsSKA on tietysti tuttu vuosien takaa. Mutta nimi TsKSA oli jotenkin hakusessa. Meillä kun on ruukattu puhua vain ”punakoneesta”, tuosta legendaarisesta joukkueesta, joka voitti kaikki ja kaiken. Joukkue voitti Neuvostoliiton mestaruuden kokonaiset 32 kertaa. Huikea joukkue, josta tuli myös kiinnostava dokumentti Ylellä. Joukkueen nimi on myös vaihdellut matkan varrella.

Lokomotiv Jaroslavl on syöpynyt mieleen ikuisiksi ajoiksi. Tiedämme kaikki miksi. Vieläkin kylmää, kun muistaa miten joukkueen kävi. Rauha heidän sieluilleen.

Slovan Bratislavaan oli helppo tutustua. Toisaalta sitä valmensi sympaattinen Petri Matikainen ja toisaalta Bratislavan joukkue tuntuu olevan pienenä EU-maana ”samalla puolella” Jokerien kanssa. Myös Riian ja Zagrebin joukkueita kohtaan on samanlaisia lämpimiä tunteita.

Mutta sitten lähdetään tuntemattomille vesille – tai pitäisikö sanoa jäille. Ensin ajoneuvojoukkueet. Traktor Tsheljabinsk. Miten ihmeessä se on jäänyt ensimmäisenä mieleen? Jokerifanikaveri Hudix työskenteli siellä jonkin aikaa ja omasi jopa Traktorin pelipaidan. Hudix kertoili peleistä ja tunnelmasta siellä – kiitos hänen, Traktor jäi hyvin mieleen yhtenä ensimmäisistä.

Seuraavana mieleen jäi Lada Toljatti italiayhteyksiensä takia. Olen suuri Italia-fani ja oli kiinnostavaa miten kaupunki nimesi itsensä italialaisen aktivistin mukaan. Avtomobilist Jekaterinburg oli jo vaikeampi. Kerran erehdyin jopa kutsumaan sitä aftonbladetiksi, kun en muistanut nimeä. Sain niin hyvät naurut palkaksi, että siitä lähtien tuo mainio joukkue on kyllä jäänyt mieleen.

Entä sitten? No Venäjän kaukoidän joukkueet. Helppo, koska niitä on vain kaksi. Habarovskia en osannut aiemmin sijoittaa kartalle, mutta Admiral Vladivostokin kyllä siksi, että olen aina haaveillut junamatkasta tuohon sadunhohtoiseen kaupunkiin. 

Mutta sijoitapa Siperian joukkueet kartalle! Minä en osaa ja juuri nuo joukkueet ovat olleet vaikeimmat muistaa (siis muut kuin aiemmin mainitut). Nizhnekamsk, voi ei! Meni pitkään, että opin muistamaan tuon joukkueen nimen. Useimmin kutsuin sitä neftehimuliksi, kun en vain saanut nimeä jäämään kovaan kallooni. Anteeksi Nizhnekamsk! No Salavat Julajev kääntyi silavaksi…. anteeksipyyntö heillekin. Nyt nämä nimet menevät useimmiten jo oikein.

Entä Jugra Hanti-Mansijsk?! Kovin eksoottinen nimi joukkueelle! Mieleen tulevat tundrat, Siperian husky-koirat ja Otto Donnerin jännittävät kertomukset Siperian matkoilta. KHL-joukkueiden nimien ja sijainnin huono osaaminen kertoo myös vähäisestä Venäjän tuntemuksesta. KHL-Jokerien ansiosta on sivistystasoni maantieteen osalta kohonnut huimasti.

Monta joukkuetta on mainitsematta. Toiset muistan kyllä jo oikein hyvin, toisia sitten taas täytyy vielä(kin) opetella. Mutta eiköhän ensi kaudella jo päästä KHL:n nimistöjen suvereeniin hallintaan.

Tuossa alussa mainitsin, että liigajoukkueet muistaa oikein hyvin. Mutta sitä yhtä hesalaista joukkuetta Töölöstä ei millään meinaa muistaa. Oliko se fiffiga krabater vai…? 

Hyvää pikkujouluaikaa kaikille!