Valmennusjohto

Jokereiden päävalmentajana toimii kaudet 2016-18 Jukka Jalonen. Valmentajina työskentelevät Raimo Helminen ja Mika Saarinen. Maalivahtivalmennuksesta ja joukkueenjohdosta vastaa Markus Ketterer ja videovalmennuksesta Janne Hietaniemi.

Päävalmentaja: Jukka Jalonen, s. 2.11.1962, Riihimäki

Jukka Jalonen saapui Jokereiden päävalmentajaksi kaudelle 2016-17 kaksivuotisella sopimuksella. Meritoitunut luotsi on voittanut urallaan niin miesten kuin alle 20-vuotiaiden MM-kultaa kuin SM-liigan mestaruuden.

Jalonen on valmentanut urallaan huipputasolla niin SM-liigassa, Suomen maajoukkueessa kuin KHL:ssä. Hän voitti SM-kultaa HPK:n peräsimessä kaudella 2005-06 Hämeenlinnalaisseurassa hän saavutti myös pronssia neljänä keväänä (2002, -03, -05 ja -07).

Jalonen toimi Leijonien päävalmentajana kaikkiaan viidellä kaudella 2008-13 välisenä aikana. Hän johdatti Leijonat Suomen historian toiseen MM-kultaan 2011 sekä vuotta aiemmin olympiapronssille Vancouverissa. Maajoukkueen apuvalmentajana Jalonen voitti MM-pronssia keväällä 2008.

Viimeisimmässä seuravalmennuspestissään Jalonen työskenteli SKA Pietarin päävalmentajana. Hänet nimettiin tehtävään kesken kauden 2012-13 ja työ jatkui aina seuraavan kauden loppuun asti. Ensimmäisenä keväänä SKA eteni läntisen konferenssin finaaleihin, toisena välieriin.

Ennen siirtoaan Jokereihin Jalonen toimi kaudella 2015-16 alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Projekti päättyi kotikisoihin Hartwall Arenassa, jossa joukkue juhli suomalaisyleisön edessä maan historian neljättä alle 20-vuotiaiden MM-kultaa.

Valmentaja: Raimo Helminen, s. 11.3.1964, Tampere

Helminen toimi kaudella 2013-14 Barys Astanassa Ari-Pekka Selinin johtamassa valmennustiimissä. Kausi oli kazakstanilaisseuralle toistaiseksi sen KHL-historian paras, sillä joukkue voitti Tshernishev-divisioonan ja eteni pudotuspeleissä toiselle kierrokselle.

Helminen palasi kaudeksi 2015-16 Barysiin apuvalmentajaksi, mutta pesti päättyi päävalmentajavaihdoksen myötä syyskuussa. Työt jatkuivat myöhemmin Dinamo Riian KHL-joukkueessa Kari Heikkilän johtamassa tiimissä.

Helminen on KHL-joukkueiden lisäksi toiminut alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa niin apu- kuin päävalmentajana. Valmentajakokemusta maajoukkuepuolelta löytyy myös miesten tasolta, sillä Helminen ja Selin johtivat Kazakstania kevään 2014 MM-kisoissa. SM-liigassa Helminen on toiminut Tampereen Ilveksessä niin pää- kuin apuvalmentajana.

Helmisen pelaajaura on yksi kaikkien aikojen hienoimmista suomalaisessa jääkiekkoilussa. Leijonissa keskushyökkääjä pelasi 331 kertaa, joka on edelleen maaotteluiden maailmanennätyslukema. Teemu Selänteen ohella hän on myös ainoa jääkiekkoilija, joka on edustanut maataan kuusissa olympiakisoissa. Tuloksena oli yksi hopea (Calgary 1988) sekä kaksi pronssia (Lillehammer 1994 ja Nagano 1998). MM-kisoissa Helminen voitti kerran kultaa, neljästi hopeaa ja kerran pronssia.

Seuratasolla Helminen edusti Suomessa pelatessaan Ilvestä, jonka riveissä voitti SM-liigan mestaruuden keväällä 1985. Malmössä pelatessaan Helminen juhli Ruotsin mestaruutta kahdesti. Hän pelasi myös NHL:ssä kolmella kaudella New York Rangersin, Minnesota North Starsin ja New York Islandersin riveissä.

Valmentaja: Mika Saarinen, s. 12.6.1966, Lahti

Jokereihin kaudeksi 2016-17 saapunut Saarinen on työskennellyt pitkään suomalaisen jääkiekon huipulla niin maajoukkueessa kuin SM-liigassa.

Saarinen toimi vuodesta 1992 aina kevääseen 2002 maajoukkueen videovalmentajana. Tänä aikana Leijonat voitti MM-kultaa 1995, -hopeaa -94, -98, -99 ja 2001 sekä pronssia 2000. Olympialaisissa maajoukkue otti pronssia Lillehammerissa 1994 ja Naganossa 1998.

Maajoukkuepestin ohessa Saarinen liittyi JYPin valmennustiimiin apuvalmentajaksi kaudeksi 1995-96. Hän hoiti tehtävää kaikkiaan kolmella kaudella, kunnes nousi päävalmentajaksi kaudeksi 1998-99. Keskisuomalaisseuran pääkäskijänä Saarinen työskenteli kevääseen 2002 saakka.

JYP-pestin jälkeen Saarinen luotsasi seuraavalla kaudella alle 18-vuotiaiden maajoukkuetta päävalmentajana, minkä jälkeen siirtyi Tapparan peräsimeen. Kirvesrintojen päävalmentajana Saarisen pesti päättyi kaudella 2004-05.

Kaudella 2007-08 Saarinen työskenteli Lukossa apuvalmentajana ja jatkoi samassa tehtävässä seuraavalla kaudella alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa. Myöhemmin hän liittyi kotikaupunkinsa Lahden Pelicansin organisaatioon, jossa toimi niin urheilujohtajana kuin apuvalmentajana. Jokereihin Saarinen saapui luotsattuaan vuoden verran lahtelaisseuran A-nuoria.

Maalivahtivalmentaja ja joukkueenjohtaja: Markus Ketterer s. 23.8.1967, Helsinki

Markus Ketterer palasi Jokereiden liigajoukkueen valmennusryhmään kaudeksi 2011-12 yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Ketterer toimii maalivahtivalmentajana ja hoitaa myös joukkueenjohtajan tehtäviä.

Entisellä huippumaalivahdilla on takanaan menestyksekäs pelaajaura. Jokerikasvatti murtautui edustusjoukkueeseen varhaisessa vaiheessa ja pelasi yhden kauden 1. divisioonassa ennen siirtoaan TPS:ään. Kolmen kauden ja yhtä monen SM-liigan mestaruuden jälkeen Ketterer palasi Jokereihin kaudeksi 1991-92 ja jatkoi kultaista putkeaan voittamalla neljännen perättäisen mestaruuden. Myös seuraavan kauden hän pelasi Jokereissa, kunnes siirtyi Buffalo Sabresin NHL-organisaatioon.

Kahden AHL:ssä vietetyn kauden jälkeen Ketterer pelasi kaksi kautta Färjestadissa, jossa hän voitti Ruotsin mestaruuden keväällä 1997. Hän palasi kierrokseltaan Jokereihin kaudeksi 1997-98 ja jakoi torjuntavastuun Ari Sulanderin kanssa. Ketterer päätti pelaajauransa seuraavaan kauteen Jokereiden maalinsuulla.

Kovat saavutukset seurajoukkueissa saivat täydennystä pitkällä maajoukkueuralla. Jo alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa Ketterer torjui Suomelle MM-kultaa. A-maajoukkueessa hän pelasi 108 ottelua. Arvokisoissa Ketterer puki leijonapaidan päälleen neljä kertaa MM-kisoissa, kerran olympialaisissa, kerran Kanada Cupissa ja kerran maailmancupissa. Hän torjui Suomen MM-historian ensimmäisen mitalin 1992 Prahassa, kun Leijonat saavutti hopeaa.

Peliuransa jälkeen Ketterer on toiminut Jokereiden liigajoukkueen maalivahtivalmentajana jo kausilla 1999-2002 ja voitti tuolloin ensimmäisenä liigamestaruutensa valmentajan tehtävissä. Hän on sittemmin jatkanut työskentelyä Jokereiden juniorijoukkueissa ja vetänyt seuran nuorimmille junioreille maalivahtijäitä sekä kuivaharjoituksia.

Videovalmentaja ja tilastot: Janne Hietaniemi s. 16.1.1988, Helsinki

Janne siirtyi KHL-joukkueen videovalmentajaksi ja tilastovastaavaksi Jokereiden B-nuorten joukkueesta, jossa hän toimi valmentajana kaudella 2016-17. Hänellä on valmentajakokemusta myös Mestiksestä, jossa hän toimi kolmella kaudella valmentajana SaPKossa muun muassa Pekka Tirkkosen aisaparina.

Janne edusti Jokereita pitkään juniori-iässä ja pelasi seurassa aina A-nuoriin asti. Hän voitti seurassa kaksi kertaa B-nuorten SM-pronssia keväinä 2005 ja 2006, joista jälkimmäisellä kaudella hän toimi myös joukkueen kapteenina.

Key Official Sponsor

Nornickel

Partners of the KHL Championship 2017/2018