TsSKA:n kärkinimi ratkaisi olympiakullan

Kirill Kaprizov ratkaisi jatkoaikamaalillaan OAR:n joukkueelle olympiakullan Etelä-Koreassa. Kuva: KHL

TsSKA Moskovalla on laaja materiaali, mutta pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella rotaatiota nähtiin yllättävän vähän. Ykköstähti on 20-vuotias Kirill Kaprizov, joka teki OAR:lle voittomaalin olympialaisissa.

Kaprizov piirsi nimensä ikuisiksi ajoiksi venäläiseen jääkiekkohistoriaan, kun hän ratkaisi joukkueelleen voiton Pyeongchangissa jatkoajalla Saksaa vastaan. Novokuznetskista lähtöisin oleva taitava hyökkääjä siirtyi viime kauden jälkeen ison kohun saattelemana TsSKA:n riveihin. Näin NHL saa uuden kolmen vuoden sopimuksen myötä vielä odottaa.

Kaprizov teki runkosarjassa 15+25=40 pistettä ja oli ketjukavereidensa Maksim Shalunovin (20+20=40) ja Sergei Shumakovin (17+23=40) kanssa joukkueensa tehokkain pelaaja. Pudotuspelien ensimmäisessä ottelusarjassa Spartak Moskovaa vastaan Shalunov teki kolme maalia Kaprizovin syötöistä. Trio on ollut selvästi moskovalaisjätin vaarallisin yksikkö. Shalunovilla ja Shumakovilla on yhteinen tausta jo Sibir Novosibirskistä, jossa he pelasivat pitkään samassa ketjussa.

Ottelusarjassa Spartakia vastaan kolmikko oli ainoa, jota päävalmentaja Igor Nikitin ei rikkonut mihinkään peliin. Pienikokoiset, taitavat ja erinomaisesti luistelevat pelaajat ovat kauden edetessä saaneet yhteispelinsä korkealle tasolle. Tämä Jokereidenkin leirissä varmasti tiedostetaan.

***Rotaatiota aiempaa vähemmän***

Myös läntisen konferenssin välierissä ottelutahti on armoton, sillä neljä ensimmäistä peliä väännetään viiden päivän sisään. Spartakia vastaan TsSKA käytti 24 kenttäpelaajaa ja löi sarjan pakettiin suoraan neljässä kamppailussa. Vertailun vuoksi Jokerit peluutti viidessä Sotshi-kamppailussa 20 kenttäpelaajaa.

Aiemmilla kausilla TsSKA saattoi vaihtaa jopa puolet joukkueestaan otteluiden välillä. Näin kävi esimerkiksi Jokereiden ensimmäisellä KHL-kaudella, kun joukkueet kohtasivat niin ikään konferenssivälierissä. Tuolloin TsSKA:n suurimmat tähdet olivat nykyisin NHL:ssä loistavat puolustaja Nikita Zaitsev ja hyökkääjä Aleksandr Radulov.

Täksi kaudeksi päävalmentajaksi noussut Nikitin ei voittanut edeltäjänsä Dmitri Kvartalnovin tavoin runkosarjaa, mutta TsSKA oli edelleen SKA Pietarin kovin haastaja. Kahdeksan pelaajaa (maalivahti Ilja Sorokin, puolustajat Bogdan Kiselevitsh, Aleksei Martshenko ja Nikita Nesterov sekä hyökkääjät Kaprizov, Sergei Andronov, Mihail Grigorenko ja Ivan Telegin) pelasi OAR:n riveissä olympialaisissa. Heitä voi myös kutsua TsSKA:n selkärangaksi, mutta materiaali ei lopu tähän. Perinteikäs seura on neljän kentällisen öljytty kone.

***Betonipuolustus***

Runkosarjassa TsSKA päästi vähiten maaleja koko sarjassa: 89 osumaa 56 pelissä. Sama tahti jatkui pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun Spartak onnistui käsittämättömästi vain kerran ohittamaan Sorokinin. Nuoren huippumaalivahdin torjuntaprosentti on neljän playoff-pelin jälkeen täten hulppea 98,8 ja päästettyjen maalien keskiarvo 0,25.

TsSKA pelaa edelleen aktiivista ja paineistavaa jääkiekkoa, jossa jokainen pelaaja tietää tehtävänsä. Shalunovin johtaman ketjun pelaajat eivät kokonsa puolesta häikäise, mutta muuten joukkueen puolustus- ja hyökkäyskalusto on isokokoinen. Mikä tärkeintä TsSKA:n kannalta, kaikki ovat myös todella hyviä luistelijoita, kamppailijoita ja pääosin vahvoja kiekollisina. Jos TsSKA:n haluaa kaataa, pitää kamppailupelaamisessa pystyä haastamaan joka ilta vähintään 60 minuutin ajan.

Erikoistilanteissa TsSKA oli runkosarjassa KHL:n parempaa keskikastia, sillä sekä yli- että alivoima olivat sijalla 11. Spartakia vastaan joukkue pelasi 13 kertaa alivoimalla, eikä päästänyt maaliakaan. Ylivoimalla tehokkuus oli 20 prosenttia, kun 15 yrityksellä syntyi kolme osumaa.

***Ketä Andronov ja Telegin varjostavat?***

Jokerit ja TsSKA kohtaavat nyt siis jo kolmannen kerran pudotuspeleissä KHL-aikana. Helsinkiläisten kannalta historia ei mairittele, sillä keväällä 2015 kesäloma kutsui voitoin 1-4 ja viime kaudella suoraan 0-4, vaikka kolme otteluista venyi jatkoeriin.

Viime keväältä on hyvin muistissa, kuinka Kvartalnov lähti tylysti nollaamaan Jokereiden tehokkainta yksikköä, jota johti Peter Regin. Tähän tehtävään hänellä oli täsmäaseet Andronov ja Telegin, jotka ovat vastustajan kannalta kettumaisia pelaajia; isokokoisia vääntäjiä, jotka iskevät kimppuun herhiläisten tavoin. Heidän kanssaan ei saa hetkenkään rauhaa.

Andronov ja Telegin pelasivat viime kaudella paljon Vladimir Zharkovin kanssa ja sama on jatkunut myös tänä keväänä. Tosin myös Kirill Petrov on välillä istutettu työmyyrien rinnalle. Kysymys kuuluukin: kenen kimppuun Nikitin aikoo nollausketjunsa lähettää, kun Jokereiden materiaali on huomattavasti viime kautta leveämpi?

Selvää on, että myös Jokereiden pitää pystyä nollaamaan TsSKA:n vahvat ketjut. Shalunovin ja Andronovin vitjojen takaa löytyy vielä sellaisiakin huippunimiä kuin Grigorenko ja Valeri Nitshushkin, joilla on vankkaa taustaa NHL:stä. Mielenkiintoinen nimi on myös 37-vuotias Aleksandr Popov, joka kuuluu Nikitinin luottomiehiin.

***Pakistossa neljä ylitse muiden***

Spartak-sarjassa kävi selväksi, että Nikitin luottaa puolustuksessa neljään pelaajaan tärkeillä hetkillä. Pakkiparit Kiselevitsh – Mat Robinson ja Nesterov – Martshenko pelasivat kaikissa kamppailuissa yhdessä ja eniten minuutteja. Heistä Nesterov saa valmennukselta eniten luottoa, mutta hänenkin jääaikansa on vain karvan verran yli 20 minuuttia. Tasainen peluutus on valttia myös pakistossa.

Kanadalainen Robinson siirtyi täksi kaudeksi TsSKA:n rivehin naapuriseura Dynamosta ja oli heti uudessa joukkueessaan tehokkain puolustaja runkosarjassa. Sulavaliikkeinen pelaaja tukee hyökkäyksiä hyvin ja on vaarallinen ylivoimalla. Helmikuussa kaulaan pujotettiin olympiapronssia Pyeongchangin kisoissa.

Kiselevitsh, Nesterov ja Martshenko hakivat Etelä-Koreasta kirkkaimmat mitalit ja kuuluvat Euroopassa pelaavien venäläispuolustajien eliittiin. Nesterovilla ja Martshenkolla on vyöllä reilut sata NHL-peliä, mutta Kiselevitsh ei ole ainakaan vielä kokeillut siipiään Pohjois-Amerikassa. Kaikki kolme pelaavat vahvasti kahteen suuntaan ja virheitä syntyy hyvin harvoin.

***Jokereiden avaimet***

Runkosarjassa Jokerit voitti kotonaan TsSKA:n 4-0, mutta tuo ottelu pelattiin jo syyskuussa. Moskovassa tammikuun alussa nähtiin huipputasainen kamppailu, jossa isännät ottivat lopulta 2-1-voiton jatkoajalla. Kun muistaa viime kevään yhden maalin pelit TsSKAa vastaan, on helppo ennustaa tästäkin sarjasta tasaista.

TsSKA jyskyttää illasta toiseen korkealla tasolla ja joukkueen riveissä on ratkaisuvoimaa. Kaiken perusta on kuitenkin oman maalin varjelu, missä joukkue on kenties koko Euroopan paras. Jokereiden on käytettävä hetkensä tehokkaasti, sillä maalipaikkoja tulee varmasti vähemmän kuin Sotshia vastaan. Täysin viisikoin pelatessa TsSKA asettaa vaihdosta toiseen riman korkealle.

Erikoistilanteissa Jokerit oli runkosarjassa selvästi moskovalaisjoukkuetta edellä ja ylivoima toimi hyvin myös pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Siinä on yksi avaintekijä konferenssivälieriin. TsSKA:n pelityyli on aggressiivinen, jossa on myös sudenkuoppansa, sillä jäähyjä tulee varsin paljon. Kärkijoukkueeksi joukkue pelasi runsaasti alivoimaa runkosarjassa: 12:nneksi eniten.

Ottelusarja käynnistyy Moskovassa perjantaina ja lauantaina, Helsingissä jatketaan maanantaina ja tiistaina. Liput kotiotteluihin hankit Ticketmasterin verkkosivuilta. Tervetuloa kannustamaan Jokerit voittoon!

Key Official Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2018/2019