Räsänen aikoo taistella pelipaikasta – ”Vauhtiin pitää päästä nopeasti”

Eemeli Räsänen oppi kahdessa vuodessa paljon Kanadan junioriliigassa. Nyt 19-vuotias puolustaja on valmis aloittamaan ensimmäisen kautensa miesten joukkueessa.

Joensuulaislähtöinen järkälemäinen pelaaja on ehtinyt palata Suomeen kotiseudulleen pitkän kauden päätteeksi. OHL:ssä Kingston Frontenacs -joukkuetta kaksi vuotta edustanut Räsänen otti Kanadassa isoja askeleita eteenpäin niin pelaajana kuin ihmisenä. Kokonaisvaltainen jääkiekkoilijan elämä maistui ja antoi hyvät eväät tulevaan.

-Se aika oli ihan loistavaa, toistaiseksi uran parhaat vuodet ylivoimaisesti, Räsänen kehuu.

-Siellä kasvoi henkisesti ja pelaajana. Kokonaisvaltainen pelaaminen meni eteenpäin; luistelu, urheilullisuus ja mukaan omaan tekemiseen saatiin myös hyökkäyspään pelaamista aiempaa enemmän, hän listaa.

OHL:ssä pelataan kauden aikana yleensä kolmesti viikossa. Räsänen kertoo, että jääharjoitukset olivat lyhyitä, vain noin 35-45 minuuttia kestäviä, ja päälle tehtiin punttitreeni kerran tai kahdesti viikossa. Pelaajilla on iso vastuu omasta kehityksestään. Ohjeet harjoitteluun tulevat seurassa työskenteleviltä ammattilaisilta, mutta tärkeimpiä motivoijia ovat omat joukkuekaverit.

-Vanhemmat pelaajat ovat siellä kuin koutsin roolissa. Heiltä katsotaan mallia, ja kun näkee heidän tekevän asiat viimeisen päälle, niin kyllä siinä nuorempikin alkaa tehdä. Siellä on paljon kovempi sisäinen vaatimustaso harjoittelussa kuin Suomessa junioreissa, Räsänen kertoo.

Hän teki kahden vuoden aikana OHL:ssä 127 pelissä 11+61=72 pistettä ja pudotuspeleissä 27 kamppailussa tehot 2+9=11. Ensimmäisellä kaudellaan Räsänen valittiin sarjan tulokkaiden tähdistökentälliseen. Kaksimetrinen ja satakiloinen pelaaja alkoi päästä koko ajan paremmin sinuiksi pelin ja omien kykyjensä kanssa. Matka kohti huippua on alkanut.

-Ensimmäinen tavoite on tietysti pitää oma pää puhtaana. Olen iso ja fyysinen pelaaja, joka osaa antaa hyvän ensimmäisen syötön. Peliäly ja laukaus ovat myös vahvuuksia, jälkimmäistä pitäisi pystyä käyttämään vieläkin enemmän, hän miettii.

Räsänen alkoi panostaa tosissaan jääkiekkoon vasta 15-16-vuotiaana kokeiltuaan sitä ennen omien sanojensa mukaan kaikkia lajeja, joita vain urheilussa on keksitty. Monipuolisesta harrastamisesta on ollut apua, kun kroppa on tottunut erilaisiin ärsykkeisiin ja pallosilmä kehittynyt.

-Jossain vaiheessa tuli esimerkiksi skeittailtua. Kyllä siitä ja muistakin lajeista on varmasti jotain apua ollut, hän naurahtaa.

Siirto Jokereihin on iso askel, sillä juniorivuosien jälkeen on aika siirtyä miesten peleihin – ja heti Euroopan kovimpaan liigaan. Päätökseen saapua Helsinkiin ja punakeltaisiin vaikutti osaltaan myös ikätoveri ja kaveri Eeli Tolvanen, joka suositteli paikkaa Räsäselle.

-Hän kehui seuraa paljon, eikä ratkaisua tarvinnut pitkään miettiä. Parissa viikossa se syntyi, puolustaja kertoo.

-Pelaajaa  viedään Jokereissa eteenpäin ja päävalmentaja Lauri Marjamäki on aiemmin urallaan työskennellyt menestyksekkäästi nuorten pelaajien kanssa. Hän on valmentanut sellaisia pelaajia, jotka ovat päässeet pitkälle, Räsänen jatkaa ja viittaa muun muassa Sebastian Ahoon, Markus Nutivaaraan ja Jesse Puljujärveen.

Räsäsen kesä jatkuu treenin parissa ja heinäkuun loppupuolella edessä on muutto Helsinkiin ja treenien aloittaminen Jokereissa.

-Ensimmäiset päivät miesten joukkueessa ovat varmasti erilaisia kuin mihin on tottunut. Tärkeää on päästä vauhtiin mukaan nopeasti ja napata pelipaikka. Päätavoite on päästä pelaamaan Jokereiden mukana tulevalla kaudella, Räsänen päättää.

Key Official Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2018/2019