Kapteenin kotikaupunki MM-isäntänä – ”En olisi ikinä uskonut”

Jääkiekon MM-kisat alkavat perjantaina Tanskassa jokerikapteeni Peter Reginin kotikaupungissa Herningissä ja Kööpenhaminassa. Jokerihyökkääjälle kyseessä on yhden ison unelman toteutuminen.

Regin kasvoi 50 000 asukkaan Herningissä kohti jääkiekkoammattilaisuutta olosuhteista, jotka eivät suoranaisesti olleet luotuja lajia varten. Jääkiekko oli 1990-luvulla vielä varsin vieras paikallisille, kun suurimmat joukkuelajit olivat ja ovat edelleen jalkapallo ja käsipallo. Tanska on kuitenkin vuosi vuodelta noussut kohti maailman kärkeä ja pelannut vuodesta 2003 lähtien A-sarjassa.

Kotikisoja edeltäneet päivät ovat olleet Reginille ja muille isäntämaan joukkueen pelaajille hektisiä: harjoituksia, kuvaussessioita, haastatteluita ja siihen päälle vielä lippuasioiden järjestelyä perheelle ja ystäville. Nyt kaikki on kuitenkin valmista, kun kiekko putoaa jäähän Jyske Bank Boxen -areenassa Saksaa vastaan pelattavassa avausottelussa.

-Kaikki ovat todella innoissaan. Viisi viikkoa olemme harjoitelleet ja pelanneet valmistavia otteluita. Tunne on aika upea nyt, kun vihdoin pääsemme tositoimiin, Regin kertoo.

Herning on 50 000 ihmisen kaupunki, jonka keskusta on hyvin pieni. Järjestäjille on ollut iso ponnistus, miten saada joukkueiden, toimihenkilöiden ja tietysti kisaturistien majoitukset kuntoon. Regin on huomannut eron kotikaupungissaan, joka on kesäisin hyvin rauhallinen paikka.

-Kaupunki on valmistautunut saapuvaan ihmismassaan ja keskustassa tapahtuu koko ajan jotain. On baareja, telttoja ja joka puolella kylttejä, joista käy ilmi, mitä täällä on tapahtumassa, Regin kuvailee.

-Täällä on kesäisin hyvin hiljaista, mutta nyt pöhinää riittää ja kaikki ovat todella innoissaan. Perheeni saa asua kisojen ajan kotona ja tulla katsomaan pelejä. Se on aika erityistä heille ja meille kaikille.

Lipunmyynti ennätysvauhdissa

Kun kisat aikoinaan myönnettiin Tanskalle, syntyi luonnollisesti kysymysmerkkejä, miten hallit saadaan täytettyä maassa, joka ei kuulu lajin suurimpiin. Tämän huolen voi nyt kuopata, sillä ennakkoon myytiin 300 000 lippua, joka on uusi MM-kisojen ennätys. Kaikki Tanskan ottelut Herningissä on loppuunmyyty. Sekä Herningin että Kööpenhaminan halleihin mahtuu yli 12 000 ihmistä.

-Alussa oltiin tietysti hermostuneita, miten lipunmyynti käynnistyy, mutta nyt kaikki näyttää todella hyvältä. Omat ottelumme ovat olleet loppuunmyytyjä syksystä asti, Regin iloitsee.

-Järjestelyihin on kohdistunut paljon painetta, koska tämä on ensimmäinen kerta, kun Tanska järjestää MM-kisat. Jos bisnespuoli ei toimi, se olisi ollut huono asia kansalliselle liitollemme. Nyt kaikki näyttää hyvältä ja uskon, että saamme tuottoja, joilla kehitämme juniorityötä.

Tanskan paras suoritus MM-kisoissa on ollut yltäminen puolivälieriin. Olympiapaikan lipeäminen vajaat kaksi vuotta sitten pelatuissa karsinnoissa Slovenialle oli iso pettymys. Tanskalla on hyvin vähän olympiaurheilijoita talvilajeissa, joten jääkiekko olisi varmasti saanut Etelä-Korean kisoissa ison huomion kotimaassa.

Hyvä tulos MM-kisoissa kaukalossa ja sen ulkopuolella ovat nyt isoimmat asiat maan jääkiekkoväelle.

-Toivottavasti pystymme luomaan lajille lisää kiinnostusta ja saamaan hypen kautta lisää nuoria jääkiekon pariin, Regin miettii.

-Olemme pärjänneet aiemmissa turnauksissa kelvollisesti resursseihimme nähden. Nyt pääsemme pelaamaan kotiyleisömme edessä ja näyttämään, mitä osaamme.

Lähes parhaalla kokoonpanolla

Tanska pääsee kotikisoihinsa iskukykyisellä ryhmällä, jonka tärkein palanen on maalivahti Frederik Andersen. Herningistä kotoisin oleva Toronto Maple Leafsin ykkösvahti on suurin yksittäinen tekijä isäntien menestyksessä. Lähtökohdat näyttävät erinomaisilta, sillä Andersen kuuluu NHL:ssä huippuvahtien joukkoon.

Kenttäpelaajien osalta NHL-vahvistuksia ovat hyökkääjät Oliver Bjorkstrand (Columbus) ja Frans Nielsen (Detroit). Kisojen aikana ryhmä saattaa saada lisää hyökkäyspään osaamista P-Amerikasta, sillä Nikolaj Ehlers (Winnipeg), Lars Eller (Washington) sekä Mikkel Bødker ja Jannik Hansen (San Jose) jatkavat edelleen pelejään.

Jokereiden nelikko Regin, Nicklas Jensen, Jesper B. Jensen, Oliver Lauridsen kuuluvat ryhmän runkopelaajiin. Regin toimii joukkueen kapteenina aivan kuten Jokereissakin ja tietää, millaisen ryhmän hän jäälle kipparoi.

-Puolivälieräpaikka on tavoitteemme. Se on vaikeaa, mutta etenemme ottelu kerrallaan. Juuri nyt emme mieti muuta kuin perjantain Saksa-peliä, joka on meille heti valtaisa kamppailu, hän kertoo.

Regin kasvoi Herningissä 19-vuotiaaksi ennen lähtöään Ruotsin kautta Pohjois-Amerikkaan. Kapteeni viettää edelleen kesäisin aikaa kotikaupungissaan, jossa hänen vanhempansa asuvat vuoden ympäri. Jääkiekosta innostunut pikkupoika ei olisi koskaan voinut kuvitella pelaavansa joskus MM-kiekkoa kotona.

-Unelma käy toteen, Regin tunnelmoi.

-Tämä on niin pieni kaupunki, jossa ei ollut edes jäähallia lapsuudessani eikä maajoukkue pelannut A-sarjassa. Jos joku olisi tuolloin sanonut, että pääsemme järjestämään tällaisen tapahtuman, en varmasti olisi uskonut. 

Tanska kohtaa perjantaina klo 21.15 alkavassa ottelussa Saksan. Joukkueen kanssa samassa alkulohkossa pelaavat myös Kanada, Etelä-Korea, Latvia, Norja, USA sekä Suomi, joka on vastassa ensi keskiviikkona.

Key Official Sponsor

Nornickel

KHL Championship Partners Season 2018/2019