Ehkäise urheiluvammat - ja
tarpeen tullen hoida ne oikein

Junnukiekkoilijallekin voi peleissä ja harjoituksissa sattua erilaisia kolhuja, venähdyksiä tai rasitusvammoja. Monet vammoista voidaan ehkäistä asianmukaisilla varusteilla sekä oikeilla harjoittelutottumuksilla. Jos vammoja kuitenkin ilmenee, on Jokeri-junnulla halutessaan käytössään Suomen huippuluokan urheilulääkärit, ortopedit ja fysioterapeutit.

Jokerien liigajoukkueen fysioterapeutti Timo Lounio kehottaa junnukiekkoilijoita muistamaan kolme perusasiaa: lepo, harjoittelu ja ravinto. -Juniori-iässä pelaaja vasta opettelee urheilijaksi tulemista, ja silloin on tärkeää oppia oikeat tavat ja nyrkkisäännöt. - Harjoittelun on oltava riittävää ja monipuolista, jotta kiekkoilija kehittyisi Harjoittelun ohella lepokin on tärkeää. Väsyneenä on levättävä ilman että tuntee syyllisyyttä laiskuudesta, Lounio muistuttaa. Kolmas perustekijä on ravinto. Lounio ei suosittele nuoremmille junnuille mitään ravinnonlisiä. -Murrosikään asti junnukiekkoilijalle riittää tavallinen monipuolinen perusravinto, jota on riittävästi.

Oikeat varusteet ja oikea harjoittelu

Jääkiekossa, kuten kaikessa urheilussa, sattuu välillä isompia tai pienempiä vammoja. Monia vammoja voi ennalta ehkäistä asianmukaisilla varusteilla ja oikeilla tottumuksilla. -Pelivarusteiden ohella myös muiden varusteiden on oltava kunnossa. Esimerkiksi kesäharjoittelu on hyvin kriittistä aikaa, ja silloin junnulla on oltava hyvät lenkkitossut jotta hänelle ei tule rasitusvammoja, Lounio toteaa. -Ennen ja jälkeen harjoitusten on muistettava venytellä. 15 sekunnin venyttely per lihasryhmä on aivan riittävä. On hyvä, että venyttelystä tulee jo junnuiässä tapa, ja että siihen on totuttautunut siinä vaiheessa kun pelaaja murrosiän jälkeen - B-junnuissa - siirtyy ns. tehoharjoitteluvaiheeseen. Harjoittelun on oltava iänmukaista; eri ikävaiheessa painotetaan eri asioita. Esimerkiksi voimaharjoittelu on ennen murrosikää lähinnä liikkeiden opettelua. Vasta murrosiän jälkeen, C- ja B- junioreilla alkaa tavoitteellinen ja määrätietoinen voimaharjoittelu.

Ei kaukaloon kipeänä

Juniorikiekkoilijan on myös kuulosteltava kehoaan ja käytettävä omaa tervettä järkeään. -Flunssaisena tai kuumeisena ei missään nimessä pidä harjoitella On myös tyhmää harjoitella silloin kun joku paikka on kipeä, koska silloin paraneminen vain pitkittyy. Ontumalla ei saa juosta ja kipeällä nivusella ei saa luistella, Lounio sanoo. -Jos on pientä kipua, niin sitä voi katsella viikon verran. On muistettava, että ei pidä tällöin harjoitella. Jos kehossa on voimakasta särkyä, eikä tiedä mistä kipu johtuu - esimerkiksi kun kyse ei ole mistään ruhjeesta - on aina parasta mennä lääkärille. Jos lääkäri katsoo tarpeelliseksi, hän määrää käynnit fysioterapeutille. A-junioreja lukuun ottamatta vakuutus korvaa viisi fysioterapeutilla käyntiä. Niiden aikana vammat pystytään yleensä kyllä hyvin hoitamaan.

Malttia toipumiseen

Kaikki vammat ovat ainutkertaisia, ja toipuminen on myös näin ollen aina yksilöllistä. -Lihasrevähdyksestä toipuminen saattaa kestää huonossa tapauksessa jopa kaksikin kuukautta. Kannattaa silti säilyttää maltti eikä ryhtyä harjoittelemaan ennen aikojaan, Lounio huomauttaa. - Esimerkiksi reisilihas, jossa ponnistaessa tuntuu selvä pistos, on mahdollisesti revähtänyt. Jos sillä siitä huolimatta harjoitellaan tai pelataan, revähdys saattaa pahentua, ja toipuminen viekin sitten jo useita kuukausia.

Timo Lounion mielestä urheiluvammoissa kannatta kääntyä urheilulääkärin tai ortopedin puoleen. -He ymmärtävät parhaiten urheiluvammojen laadun. Urheilulääkärit osaavat luotettavimmin varmistaa minkä asteisesta vammasta on kyse ja miten kannattaa sen vamman jälkeen edetä, Lounio toteaa. Jokerit on jo pitkään käyttänyt Kolmen Sepän lääkäriasemaa, jossa työskentelee useita johtavia urheilujääkäreitä. Fysioterapiahoidon puolella Jokereiden luottopaikka on ollut Fysioterapiakeskus TUF, jossa myös Timo Lounio työskentelee.

Useimmat loukkaantumiset lieviä

Kaukalossa sattuu junnukiekkoilijoillekin aina silloin tällöin vammoja, joista useimmat ovat varsin lieviä. -Yleisimpiä - ja yleensä lieviä - vammoja ovat erilaiset kolhut kaatumisista ja kiekon sekä mailan osumista johtuen. Kolhut ja mustelmat paranevat nopeasti jäähoidolla ja lyhyellä levolla. Nämä kuuluvat lajin luonteeseen, koska kyseessä on kamppailu- ja kontaktilaji, Jokerien liigajoukkueen ja maajoukkueen lääkäri Ismo Syvähuoko sanoo.

Joskus voi olla ongelmallista määritellä mikä on "oikea" vamma ja mikä tavallista kasvukipua tai vaikka ns. penikkatautia. -Vamman tietää siitä, että on tapahtunut jokin äkillinen tilanne, kuten isku, kaatuminen tai voimakkaassa ponnistuksessa tapahtuva revähtäminen, Syvähuoko sanoo. -Kasvukivut esiintyvät useimmiten eniten levossa ollessa, ja penikkatauti taas tulee yleensä juoksemisen ja rasittavan hyppelemisen seurauksena säärien sisäpinnalle.

Käy lääkärillä jos…

Jotkut vammat vaativat kuitenkin tarkempaa huomiota. Esimerkiksi niveliin kohdistuvat vääntymävammat tulee aina tutkia ja hoitaa huolellisesti. -Erityisesti nuorten polvinivelet ovat vammoille alttiita. Myös olkapäät ja rannenivelet saattavat jo nuoremmillakin jääkiekkoilijoilla loukkaantua. Lisäksi luihin kohdistuneet tapaturmat, joissa on syytä epäillä murtumaa vaativat rtg-kuvausta ja lääkärin tutkimusta, Ismo syvähuoko toteaa. -Yleisimmät nuorten jääkiekkoilijoiden murtumat ovat solisluu, kyynärvarsi ja ranne sekä käden ja sormien luut. Myös tajuttomuutta aiheuttavat päävammat ja niskan vääntymävammat on aiheellista tutkia lääkärin toimesta. Myös silloin kun vamman jälkeen on päänsärkyä, joka ei parane miedolla särkylääkityksellä, on käännyttävä lääkärin puoleen. Luonnollisesti myös harjoituksissa ja peleissä tulee joskus avohaavoja, jotka pitää käydä ompeluttamassa.

Hoitamaton vaiva häiritsee uraa

Vammat kannattaa aina hoitaa huolellisesti. -Yleisesti ottaen vammojen asianmukainen hoito nopeuttaa ensinnäkin palaamista takaisin peleihin ja toisaalta ennaltaehkäisee vanhemmalla iällä esiintyviä kipuja ja jopa kulumavaivoja, Syvähuoko sanoo. -Hoitamaton vaiva häiritsee peliuran kehittymistä ja voi johtaa siihen, että pelaaja lopettaa pelaamisen, kun tuntee kipuja eikä pelaaminen silloin enää ole hauskaa. Tärkein asia on nimenomaan vammojen vanhemmalla iällä ilmenevien jälkiseurausten välttäminen. Pitkään jatkuviin kipuihin on syytä reagoida, vaikka ne olisivatkin lieviä. -Varsinkin kasvuiässä pitää selän vammat ja ylirasituskivut tutkia ajoissa. Lievästikin pitkään kipeästä selästä saattaa kuvauksissa ilmetä rasitusmurtuma, jonka hoito onnistuu aina sitä paremmin mitä aiemmin se havaitaan, Syvähuoko muistuttaa. -Myös polvien kipujen syynä kasvuiässä voi olla ruston alaisen luun pehmentymää ja siinäkin auttaa, kun vaiva todetaan ajoissa. Se näkyy aina rtg-kuvissa.

Jokereilla huippulääkärit

Kun junnukiekkoilijalle sattuu jokin loukkaantuminen, on syytä kääntyä lääkärin puoleen suhtellisen pian, jo pelkästään hoitokulujen korvausten vuoksi. -Yleensä vamman hoidon pitäisi alkaa viimeistään kaksi viikkoa tapaturmasta, muuten vamman hoitokuluja ei korvata vakuutuksesta. Aina ei tarvita erikoislääkärin eli ortopedin tutkimusta, ja vaihtoehtona on hakeutua heti aluksi urheiluvammojen hoitoon perehtyneen yleislääkärin hoitoon, Syvähuoko sanoo. Jokereiden pelaajille on järjestetty tämä mahdollisuus Kolmen Sepän Lääkäriaseman urheiluklinikalla. Jokereiden A-junioreiden lääkäri Tuomas Brink ja Salla Kumpulainen sekä Jokereiden ja maajoukkueen lääkärit, ortopedi Jammu Öunap ja ortopedi Ismo Syvähuoko ovat ensisijaisesti käytettävissä Jokereiden pelaajien urheiluvammojen hoidossa. Lääkäriasemalla on myös muita ortopedeja ja erikoislääkäreitä, joilla on oman alansa erityisosaamista.

Tarkista vakuutusturva

Junnupelaajien vanhempien on hyvä tarkistaa vakuutusturvan kattavuus jo hyvissä ajoin kauden alkaessa - jo ennen kuin mitään sattuu. Erilaisista vahingoista ja onnettomuuksista johtuvat vammat korvaa tapaturmavakuutus. Vakuutus korvaa lääkärikulut sekä viisi fysioterapeutin hoitokertaa. Sen sijaan tapaturmavakuutus ei korvaa rasitusvammojen hoitokustannuksia. Niitä varten vanhemmilla olisi hyvä olla esimerkiksi jonkinlainen lapsen sairaskuluvakuutus.